Let op: onderstaand geldt uitsluitend voor PRE's die ingeschreven staan bij LG ANCCE (moederstamboek)
Een PRE kopen
Koop nooit een PRE zonder eigendomsbewijs (Carta de Titularidad of Propiedad) én zorg dat de Carta voorzien is van een handtekening van de bij het stamboek geregistreerde eigenaar, anders kunt u uw paard nooit op uw naam schrijven in het stamboek! Met alle gevolgen van dien. Meer hierover en andere aandachtspunten bij aankoop staan hieronder. |
Verschil tussen een PRE en een Andalusiër
De termen "PRE" en "Andalusiër" worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch is er sprake van een wezenlijk verschil.
Een Andalusiër is van oorsprong een paard dat uit de regio Andalusië komt. Tegenwoordig worden bijna alle (Spaans uitziende) paarden als Andalusiër aangeduid. Een PRE is een paard dat opgenomen is in het Spaanse stamboek van de Pura Raza Española, LG ANCCE. Dus een paard met Pura Raza Española (PRE) stamboekpapieren. Over het kopen van een Andalusiër vindt u elders op de site meer informatie.
PRE is altijd raszuiver
Het PRE ras is een gesloten stamboek. Dat wil zeggen dat er geen paarden van buitenaf toegelaten worden, uitsluitend raszuivere paarden. Het PRE ras is in Spanje cultureel erfgoed en het stamboek is eigendom van de Spaanse overheid. Men is trots én zuinig op dit ras.
Nederlands gefokte PRE óók raszuiver
Een hardnekkig vooroordeel is dat een PRE alleen een échte PRE is als het paard in Spanje gefokt is. Dat is niet het geval, ook Nederlands gefokte PRE's zijn absoluut raszuiver. Alle PRE's ter wereld zijn opgenomen in het Spaanse moederstamboek LG ANCCE. Een veulen krijgt pas PRE stamboekpapieren als middels DNA onderzoek is vastgesteld dat het inderdaad een veulen is van de opgegeven PRE ouders. Bovendien moeten beide PRE ouders goedgekeurd zijn voor de fokkerij, anders krijgt de nakomeling géén PRE papieren.
Paard mét stamboekpapieren duurder
Zoals bij alle paarden, zijn paarden met stamboekpapieren duurder dan paarden zonder stamboekpapier. Simpelweg omdat het paarden zijn die nadrukkelijk gefokt zijn op een aantal kenmerken en eventuele nakomelingen ook meer geld op zullen leveren. Met andere woorden: als u betaalt voor een PRE, moeten ook de papieren in orde zijn!
Papieren die een PRE moet hebben
Bij een PRE die te koop aangeboden wordt, horen de volgende papieren aanwezig te zijn:
- PRE paspoort
- Eigendomsbewijs: Carta de titularidad of Carta de propiedad. Dit eigendomsbewijs moet ook nog ondertekend zijn (zie verderop).
PRE paspoorten Bij PRE paspoorten vormen de stamboekpapieren onderdeel van het paspoort.
Er zijn 2 soorten PRE paspoorten:
Eigendomsbewijs - carta de titularidad/propiedad
Vrijwel alle PRE's die ingeschreven zijn in het stamboek, hebben een eigendomsbewijs. Een enkele, oudere PRE heeft nog geen carta. Dit zijn echter absoluut uitzonderingen.
Een carta is het juridische eigendomsbewijs van de betreffende PRE. Dus niet zomaar een bewijs van inschrijving in het stamboek. Dit eigendomsbewijs heeft u nodig om:
- het paard op naam te kunnen zetten bij het stamboek;
- stamboekdiensten voor het paard aan te kunnen vragen.
- als bewijs dat het uw paard is in het geval van een conflict. |
Cria Caballar paspoort
ANCCE paspoort
Carta de titularidad of propiedad |
Geen eigendomsbewijs nodig?
Door verkopers wordt nog wel eens beweerd dat het allemaal onzin is, zo'n eigendomsbewijs en de PRE op naam zetten. Dat is echter niet het geval. Het is belangrijk dat u bij aankoop van een PRE ook het eigendomsbewijs krijgt! Lees vooral hier alle belangrijke info over de carta!
Voor het eerst een PRE kopen
Als u voor de eerste keer een PRE wilt kopen, is het aan te raden om eerst eens bij diverse PRE fokkers te gaan kijken om een beeld te krijgen van de verschillende types. Of het nu een barokke PRE of een moderner gelijnd type PRE is, bij de meeste fokkers zijn beide types aanwezig. Bij de fokkers kunt u ook de ouderdieren zien en zien hoe de veulens opgroeien. Bovendien weet de gemiddelde PRE fokker veel van het ras.
Daarnaast zijn er verschillende evenementen in binnen- en buitenland waar u kennis kunt maken met het ras, zoals de premiekeuring, barokke wedstrijden, clinics en dergelijke.
PRE in Nederland kopen
Er is een steeds groter aanbod van PRE's in Nederland. Fokkers, particulieren en handelaren bieden hun paarden tegenwoordig vooral digitaal aan. Via een eigen website, verkoopsites zoals Marktplaats en Sporthorses en via Facebook groepen. Het voordeel van een PRE in Nederland zoeken, is dat u makkelijker meerdere keren kunt gaan kijken en rijden.
Het is beslist aan te raden om ook bij de Nederlandse PRE fokkers te gaan kijken. Om te beginnen worden er echte PRE's gefokt. Absoluut raszuiver, anders krijgen de fokproducten geen stamboekpapieren. Bij een fokker kunt u met eigen ogen zien met welke PRE's gefokt wordt, hoe de veulens opgroeien en hoe er met de paarden wordt omgegaan. De gemiddelde fokker is een groot liefhebber van het ras, dus u krijgt meteen ook veel informatie over het ras. PRE fokkers in Nederland vindt u hier: PRE fokkers in Nederland
PRE in Spanje kopen
Natuurlijk kunt u ook in Spanje een PRE kopen. Hou er echter rekening mee dat het niet eenvoudig is om een paard te kopen in het buitenland als u de taal niet of niet voldoende beheerst en de cultuur niet kent. Daarnaast is het van belang dat u vooraf weet aan welke voorwaarden voldaan moet worden om het paard met de juiste papieren en op de juiste manier in Nederland te krijgen. En uiteraard wat de kosten van transport naar Nederland zijn.
Ook bij het zoeken van een PRE in Spanje is het aan te raden om de tijd te nemen en niet - bij wijze van spreken - na een keer rijden een paard te kopen. Zeker omdat in een aantal gevallen de rijstijl kan verschillen. Een paard wat bijvoorbeeld altijd op een stang is gereden, is niet altijd zo maar gemakkelijk rond te sturen op een trensje. Hoeft geen probleem te zijn, maar is wel van belang voor de koop te beseffen in plaats van achteraf een probleem te hebben.
Het is ook in Spanje aan te raden het paard te laten keuren met foto's alvorens tot koop over te gaan. Vraag eventueel uw eigen paardenarts om ook naar de foto's te kijken. Maakt het soms net wat gemakkelijker.
PRE voor een prikkie?
Een goede, gezonde PRE is niet goedkoop. In Nederland niet en in Spanje ook niet. Al was het maar omdat de fokker over het algemeen al jaren kosten heeft gemaakt voor het onderhoud en eventueel de opleiding van het betreffende paard.
Moment dat een PRE voor een paar duizend euro aangeboden wordt, dan bestaat er een redelijke kans dat er wat mis is. Dan kan iets redelijk onschuldigs zijn. Bijvoorbeeld een PRE die te klein is gebleven en nooit goedgekeurd zal worden voor de fokkerij. Of een ouder paard. Maar dikwijls is het ernstiger. Bijvoorbeeld papieren niet in orde, gezondheid die te wensen overlaat en/of gedragsproblemen.
Bovendien worden er helaas nog steeds paarden - en ook PRE's - verhandeld die rijp zijn voor de slacht of letterlijk uit een slachttransport zijn opgekocht. Iets wat er maar al te vaak niet bijverteld wordt door verkoper. Dat is zo in Nederland, in Spanje en ook in de rest van het buitenland.
Bij de goedkopere categorie paarden en dus zeker ook bij PRE's is het dus zaak om vooral uw verstand te gebruiken. Want voor u het weet, denkt u een mooi, leuk en lief PRE paard voor weinig geld gekocht te hebben om vervolgens met een beetje pech een vermogen kwijt te zijn aan dierenartskosten. Of een paard te hebben aangeschaft wat eigenlijk met goed fatsoen niet te berijden is. Dan had u beter door kunnen sparen en een beter paard kunnen kopen. Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is vaak ook niet waar.
Hetzelfde geldt voor een duur paard wat naar verhouding goedkoop is. Een mooi, hoog opgeleid en niet oud paard wat in vergelijking met soortgelijke paarden niet zo veel hoeft te kosten, is ook reden om u achter de oren te krabben.
Voorkomen dat u een kat in de zak koopt
Een paard is duur om aan te schaffen, duur in het onderhoud en als de veearts er aan te pas moet komen, helemaal duur. En u koopt een paard met een bepaald doel. Om op te rijden, te mennen en/of te fokken. Het is nogal zuur als na aankoop van een paard blijkt dat u het paard niet kunt gebruiken waarvoor u het gekocht heeft en wellicht nog veel geld kwijt bent aan de dierenarts ook.
Een paar tips om teleurstellingen te voorkomen.
- Bedenk goed waarvoor u een paard koopt: als u bijvoorbeeld een paard zoekt om fijn mee buiten te kunnen rijden, dan is misschien een paard dat erg onzeker is, niet de beste aankoop.
- Ga niet over één nacht ijs: bekijk vooral meerdere paarden en ga een aantal keren rijden. Dan weet u of dat leuke, brave paard na 3 keer nog steeds leuk en braaf is.
- Neem iemand mee die verstand van paarden heeft. Twee zien er altijd meer dan een. Bovendien kunt u zich met paard laat filmen. Kunt u thuis nog eens kritisch kijken.
- Laat u niet onder druk zetten door de verkoper. Er zijn verkopers die vrijwel meteen vertellen dat het paard eigenlijk al bijna verkocht is, dus of u maar even wil opschieten met kopen. Het paard moet u echt passen en paarden genoeg te koop.
- Hou goed rekening met uw eigen kunnen. Een jong, onbedorven paard kopen kan heel aantrekkelijk zijn. Betekent echter wel dat u het paard zelf moeten kunnen opleiden of bereid bent veel geld uit te geven om een ander dat te laten doen. Hetzelfde geldt voor een leuk "probleem"paard met gedrags- en/of rijproblemen.
- Hou er rekening mee dat PRE's laat volwassen zijn. Als u een paard wilt kopen om vol mee aan de (wedstrijd)bak te gaan, dan is een 3 of 4 jarige eigenlijk wat te jong. Niets mis met die leeftijd, maar geen leeftijd waarop een PRE zwaar belast kan worden. Die heeft nog een paar jaar nodig om werkelijk volwassen te worden.
- Denk goed na over de aanschaf van een hengst. PRE hengsten zijn over het algemeen goed handelbaar, mits ze netjes opgevoed zijn en blijven. Maar het blijven hengsten. Niet ieder pension wil een hengst op stal. Als u het paard aan huis zet, dan moeten er voorzieningen getroffen worden voor een hengst. Een simpel schrikdraadje kan volstrekt onvoldoende zijn als er verderop een aantrekkelijke merrie staat. Castreren is altijd een optie, maar bedenk wel dat het vrij lang kan duren voordat de hormonen uitgewerkt zijn. Zeker bij volwassen hengsten die wellicht al gedekt hebben.
- Laat het paard keuren voor aanschaf mét foto's. Zeker in de goedkopere categorie paarden vinden kopers een uitgebreide keuring met foto's te duur. Hou er goed rekening mee dat ook een dierenarts niet zomaar in het paard kan kijken. En niet alles is te zien bij een klinische keuring. Vrij veel artrose bij een relatief jong paard, hoeft nog geen zichtbare klachten te geven. Goedkoop zou dan wel eens duur koop kunnen worden. Na aanschaf van het paard u beroepen op "verborgen gebreken" kan wel eens lastig worden als u uitsluitend klinisch hebt laten keuren.
- Laat keuren door een onafhankelijke dierenarts. En liefst een dierenarts die u vertrouwt. Kent u geen dierenartsen in de buurt van de verkoper? Ga dan naar een bekendere kliniek daar in de buurt. Klinieken hebben een naam hoog te houden. U kunt ook uw eigen paardenarts vragen mee te kijken naar de foto's. Zeker aan te raden als u in het buitenland een PRE laat keuren.
- Stel een koopcontract op. Is prettiger voor u en de verkoper. Is voor beide partijen duidelijk wat is afgesproken. Zie ook: Koopcontract voorbeeld
Drachtige merrie kopen
Bij de koop van een drachtige merrie koopt u feitelijk twee dieren. Voor beiden geldt een aparte overschrijvingsprocedure. Belangrijk om te weten:
- Zet de merrie zo snel mogelijk op uw naam bij het stamboek (liefst binnen 15 dagen). Dan is het veulen straks automatisch van u.
- Als bij geboorte van het veulen de merrie op uw naam staat, dan bent u volgens het stamboek de fokker.
- Schrijft u de merrie niet op naam bij het stamboek, dan kunt u het veulen straks niet aanmelden voor stamboekpapieren! Bij overschrijving van de merrie na geboorte van het veulen dan bent niet u, maar de geregistreerde eigenaar voor het stamboek de fokker van het veulen.
- Om voor het veulen PRE stamboekpapieren te kunnen krijgen, moet u wel een correct ingevuld dekformulier/geboortebewijs hebben en zowel merrie als hengst goedgekeurd zijn voor de fokkerij (Apto). Vergeet dus vooral niet om het dekformulier te vragen. Controleer ook of het juist is ingevuld!
- Een PRE is Apto als er een Apto sticker in het paspoort staat. Op het dekformulier staat aangegeven of de hengst Apto is.
- Is er geen correct ingevuld dekformulier en/of zijn een of beide ouders niet goedgekeurd voor de fokkerij, dan is het veulen straks een cruzado en krijgt geen stamboekpapieren. Belangrijk om te weten want een stamboekveulen is duurder dan een cruzado. Overigens kunt u voor een cruzado veulen bij ons een paspoort aanvragen.
Merrie kopen met een veulen aan de voet wat nog niet ingeschreven is
Om misverstanden te voorkomen: een PRE veulen dat bij het stamboek ingeschreven is, heeft een PRE paspoort en een carta de titularidad/propiedad.
Als u een merrie met veulen dat nog niet ingeschreven is, koopt dan is het volgende belangrijk:
- Zet de merrie zo snel mogelijk op uw naam bij het stamboek (binnen 15 dagen!).
- Om voor het veulen PRE stamboekpapieren te kunnen krijgen, moet u wel een correct ingevuld dekformulier/geboortebewijs hebben en zowel merrie als hengst goedgekeurd zijn voor de fokkerij (Apto). Vergeet dus vooral niet om het dekformulier te vragen.
- Een PRE is Apto als er een Apto sticker in het paspoort staat. Op het dekformulier staat aangegeven of de hengst Apto is.
- Belangrijk is dat het dekformulier/geboortebewijs correct is ingevuld, inclusief het gedeelte "Diligencia de venta del producto" (Verklaring van verkoop van het fokproduct)!
- Er moet een handtekening van de verkoper van het veulen rechts onderaan staan bij "El vendedor"
- U dient als koper zelf uw handtekening als koper links bij "El comprador" te zetten.
- Verder dient de rest van het dekformulier/geboortebewijs natuurlijk ook correct ingevuld te zijn.
- Bovendien dient u apart koopcontract voor het veulen te hebben! Zie Koopcontract voorbeeld
- Is er geen correct ingevuld dekformulier en/of zijn een of beide ouders niet goedgekeurd voor de fokkerij, dan is het veulen straks een cruzado en krijgt geen stamboekpapieren. Belangrijk om te weten want een stamboekveulen is duurder dan een cruzado.
Na aankoop van uw PRE
Vergeet na de aankoop van uw PRE niet om:
- De PRE zo snel mogelijk op naam te zetten bij het stamboek. Zie hiervoor 619 Op naam schrijven PRE
- Het eigendomsbewijs (de carta de titularidad/propiedad) apart van het paspoort te bewaren!
Belangrijk
Paarden met een buitenlands paspoort en andere import paarden moeten volgens de wet binnen 30 dagen na import aangemeld worden bij de RVO (Nederlandse overheid). Bij controle door de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (Nvwa) kan dat een hele forse boete tot gevolg hebben. De ervaring leert inmiddels dat er ook werkelijk boetes worden uitgedeeld. U bent gewaarschuwd.
Moment dat u uw PRE op naam laat zetten, melden wij het paard aan. Staat uw PRE bij aankoop nog niet op naam van een Nederlander? Dan is het paard niet aangemeld!
Nog vragen?
Neem contact met ons op, we helpen u graag!