- inschrijfformulier onderaan de pagina -
 
 
Apto Keuring (1e fokgeschiktheidskeuring)

Zonder Apto geen stamboekopname nakomelingen
Om een veulen te fokken wat na geboorte opgenomen wordt in het PRE stamboek als zijnde zuiver PRE, moeten beide ouders van het veulen Apto goedgekeurd zijn voor de fokkerij. 
 
Voorwaarden voor deelname
  • Om deze keuring aan te vragen heeft u een fokkersnummer nodig:  700 Fokkersnummer
  • De PRE moet op uw naam staan.
  • Paard moet minimaal 3 jaar oud zijn. Hier wordt gekeken naar de geboortedatum en niet het jaar waarin het veulen geboren is!  
  • Een merrie moet minimaal een schofthoogte van 1.52 m hebben en een hengst van 1.54 m.
 

Aanmelden
Het aanmeldingsformulier vindt u onderaan deze pagina! U kunt nu al opgeven voor de keuring.
  
Apto keuring eenmaal per jaar 
Deze keuring wordt eens per jaar op verschillende locaties in Nederland gehouden, afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen. De keuring wordt verricht door een keurmeester van het moederstamboek LG ANCCE. Deze keurmeesters zijn zonder uitzondering dierenartsen.
 
Waar wordt op gekeurd?
Er wordt gekeken hoe het paard in het ras staat, dus of het voldoet aan de rasstandaard van de PRE. Daarnaast wordt gekeken of en in welke mate het paard aangeboren en erfelijke afwijkingen heeft. In het filmpje bovenaan deze pagina wordt de (uiterlijke) rasstandaard van de PRE uitgelegd.  
 
Bij de keuring wordt dus gekeken of uw PRE aan de minimaal vereiste maten voor een PRE voldoet. Verder wordt beoordeeld of het paard een correcte beweging laat zien in stap, draf en galop. Tenslotte wordt ook naar erfelijke gebreken gekeken, zoals bijvoorbeeld melanomen, afwijkende hoef- en beenstanden, een hertenhals, een kiephals, pigmentvlekken en dergelijke.  
 
Keuringsformulier
Op het keuringsformulier (lineaire scoring) staat aangegeven wat gemeten wordt. Op de 2de bladzijde staat een uitleg hoe zwaar afwijkingen van de norm wegen. Het formulier is in het Engels Apto formulier

Goed- en afkeuring
Als het paard Apto goedgekeurd wordt, dan is het voor de rest van zijn/haar leven goedgekeurd. Mocht het paard afgekeurd worden, dan mag het nog een keer ter keuring worden aangeboden. Stel dat bijvoorbeeld de minimale stokmaat nog niet wordt gehaald op 3 jarige leeftijd, dan het zinvol zijn het betreffende paard later nog een keer te laten keuren.

Ouder paard laten keuren
Als u een paard wilt laten keuren dat geboren is in 2007 of eerder, informeer dan ruim van te voren of er bij het stamboek DNA bekend is van het betreffende paard.
 
Praktische gang van zaken 
Tijdens de keuring wordt veel gemeten. Zowel met een meetlint als met een lange meetstok. Dat betekent dat uw paard lang én braaf moet kunnen stilstaan terwijl de keurmeester de metingen verricht. Verder moet het paard stap, draf en galop aan de longeerlijn laten zien. Een Apto keuring van een PRE duurt gemiddeld 30 tot 40 minuten.  
 
Voorbereiding  
We raden met klem aan uw paard tijdig te trainen in het langdurig stilstaan tijdens de keuring. Oefen bij voorkeur ook een keer op vreemd terrein met vreemde die uw paard "meet" met een lint en een lange stok. Als een paard echt niet stil wil staan tijdens de keuring en/of een gevaar vormt voor de keurmeester, dan wordt de keuring afgebroken en het inschrijfgeld wordt niet terugbetaald. Uiteraard kunt u later het paard nogmaals ter keuring aanbieden, maar dan moet er opnieuw betaald worden.  
 
Zorg dat de papieren op tijd in orde zijn 
Om uw paard Apto te kunnen laten keuren, moet het paard 3 jaar oud zijn. Hierbij wordt uitgegaan van de geboortedatum. De te keuren PRE moet op uw naam overschreven zijn, u moet een fokkersnummer van het stamboek bezitten en uiteraard moet u in het bezit zijn van het paspoort en de carta de titularidad/propiedad van het paard. Voorgaande nog niet in orde? Vraag dan zo snel mogelijk overschrijving op naam en een fokkersnummer aan! Deze aanvragen kosten nogal al wat tijd. 
 
Vragen?
Alleen de rechtmatige eigenaar (en als zodanig ingeschreven in stamboek) kan een keuring aanvragen. Heeft u vragen, neem dan even contact op met het stamboek, afdeling stamboekzaken. 
 
Komen kijken?
Zie Agenda
 
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen