Voorbeeld koopcontract
 
Afspraken op papier: geen misverstanden achteraf
Het kopen van een paard is over het algemeen een hele uitgave. Niets vervelender dan dat er op het laatste moment of achteraf problemen ontstaan over wat er nu eigenlijk afgesproken is. Vervelend voor de koper en meestal ook voor de verkoper van het paard. Daarom is het verstandig om de afspraken vooraf op papier vast te leggen in een koopcontract. 
 
Verkocht onder voorbehoud van
Onderstaand voorbeeld is een koopcontract waarin staat dat verkoper het paard verkocht heeft aan koper. Dikwijls zijn er aanvullende voorwaarden en afspraken, zoals bijvoorbeeld:
  • voorwaarde koop positief koopadvies aankoopkeuring;
  • wie de kosten van de aankoopkeuring betaalt;
  • welke papieren van het paard bij de koop naast het paspoort geleverd worden, zoals:
    • bij een PRE: carta de titularidad/propiedad (met handtekening van bij het stamboek geregistreerde eigenaar!);
    • (correct ingevuld en ondertekend) dekformulier bij een drachtige merrie.
  • wanneer het paard betaald wordt;
  • afspraken over levering en transport.
Let op: bij de aankoop van een merrie met een veulen dat nog niet geregistreerd is (nog geen paspoort e.d. heeft) is het uiterst belangrijk om het veulen nauwkeurig te omschrijven en in het koopcontract als onderdeel van de koop te vermelden!

Het is van belang dat ook deze afspraken op papier te zetten om problemen te voorkomen. En natuurlijk als koper én verkoper hiervoor te tekenen.
 
Dus alle verdere afspraken kunt u aan het voorbeeld koopcontract toevoegen.
 
Bewijs van betaling
Er wordt tegenwoordig bijna niet meer contant betaald, maar bij de verkoop van paarden nog wel. Als u contant betaalt, zorg dan dat u een bewijs van betaling met het bedrag erop door de verkoper laat tekenen. Betaalt u per overschrijving? Vermeld dan duidelijk waarvoor u het geld betaald. Voorkomen is beter dan genezen...
 
Voorbeeld koopcontract
Hieronder kunt een voorbeeld van een contract (verklaring van verkoop) downloaden. In het Engels of het Spaans.