Het Stamboek van de PURA RAZA ESPAÑOLA (PRE).

Het PRE stamboek is een officieel door Ancce in Spanje erkend "dochterstamboek”. Dit houdt in dat het stamboek voor ANNCE veulens registreert, de Apto keuring (fokgeschiktheids keuring) organiseert, paarden overschrijft naar nieuwe eigenaren, papieren en DNA testen verzorgd etc. Het stamboek staat onder de supervisie en moet werken volgens de regels van Ancce in Spanje. Het Spaanse stamboek in Spanje staat weer onder supervisie van de MAPA wat vergelijkbaar is met in Nederland het PVE.

Jaarlijks wordt door het PRE stamboek Nederland een APTO keuring (Aptitud Básico como Reproductor) waarbij een afvaardiging uit Spanje, de aangeboden paarden keurt voor de fokkerij, en een premiekeuring georganiseerd.Het "concurso morfológico” is een evenement waar paarden gekeurd worden op morfologie en functionaliteit door een Spaanse jury/afgevaardigde van ANCCE.

Het Stamboek Spanje (ANCCE) heeft strenge regels om zodoende het ras zo puur mogelijk te houden. Ook registreert het PRE stamboek Nederland paarden welke geen volle PRE zijn. Dit kunnen kruisingen zijn met PRE of baroque paarden die niet precies in een stamboek horen. Kijkt u onder kopje "Andere paarden" u kunt daar terecht voor alle diensten die niet geschikt zijn voor PRE paarden.