Verplichte registratie import paarden

Wettelijke verplichting
Bijna niemand is er van op de hoogte, maar  wel degelijk wettelijk verplicht: registratie van alle import paarden en paardachtigen (ezels, muilezels, muildieren, zebra’s etc.). Sinds 1 april 2016 moet een geïmporteerd paard binnen 30 dagen na import bij de Nederlandse overheid geregistreerd zijn. Registratie gaat via de stamboeken.
 
Controle op naleving registratie
Er wordt ook gecontroleerd op deze registratie. De Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (Nvwa) controleert steekproefsgewijs. De Nvwa bepaalt zelf waar en wanneer er controles worden uitgevoerd. Dat kan ook bij particulieren thuis zijn en bijvoorbeeld tijdens transport.
 
Geen registratie?
Moment dat de Nvwa een import paard aantreft dat niet geregistreerd is in Nederland, kan het erg vervelend worden. Zo’n paard is namelijk illegaal aanwezig in Nederland en moet in principe terug naar het land van herkomst. Er kunnen (hele) forse boetes uitgedeeld worden.  
  Afbeelding invoegen    
 
Nederlandse paarden
Paarden en paardachtigen met een Nederlands paspoort vallen ook onder deze wetgeving. Verschil is echter dat ze door de stamboeken al in Nederland geregistreerd zijn. Ieder paard dat een Nederlands paspoort krijgt, wordt tegenwoordig automatisch aangemeld.  
 
Wat is import?
Simpel gezegd is een import paard een paard wat uit het buitenland komt. Met een buitenlands paspoort of een paard met een Nederlands paspoort.  

Mijn paard uit het buitenland is al heel lang in Nederland
De wetgeving geldt ook voor buitenlandse paarden die al lang in Nederland zijn.  Ook die paarden moeten verplicht geregistreerd worden. 
 
Uitzondering
Uitzondering op deze verplichte registratie binnen 30 dagen na import is wanneer: 
  • het paard maximaal 90 dagen in Nederland is voor wedstrijden, paardenrennen, shows, trainingen en sleepwerkzaamheden;
  • een hengst voor het fokseizoen in Nederland is;
  • een merrie maximaal 90 dagen voor de fokkerij in Nederland is;
  • het paard om medische redenen in een veterinaire instelling is;
  • het paard binnen 10 dagen na invoer wordt geslacht.
De uitzondering is dus (desgevraagd aantoonbaar) tijdelijk verblijf. Koopt u een geïmporteerd paard? Hou er dan rekening mee dat de termijn van 30 dagen (of 90) waarschijnlijk al lang verstreken is.

Registratie van import PRE paarden
Bij het op naam laten zetten van een PRE, wordt het paard gratis door ons aangemeld bij de Nederlandse overheid. Zie   619 Op naam schrijven PRE

Registratie van andere import paarden
Iberische en andere paarden uit het buitenland kunnen ook via het PRE Stamboek bij de overheid geregistreerd worden. Dit kost 23 euro (excl. portokosten). Zie 1003 Registratie eigenaar/RVO (geen PRE)
 
Is mijn paard niet al geregistreerd?
Bij de aankoop van een geïmporteerd paard in Nederland is niet altijd duidelijk of het paard niet al geregistreerd staat bij de Nederlandse overheid. Dit is eenvoudig te controleren: