Registratie en stamboekopname van PRE veulens                                                                 
                   Uw eerste veulenregistratie? Lees onderstaande tekst dan goed door!

 
Belangrijk!
Spanje is hard getroffen door de corona crisis. Hou er daarom rekening mee dat de behandeling van uw aanvraag lang kan duren. 
 
Om te kunnen registreren
Voor deze dienst heeft u een Fokkersnummer nodig en een dekformulier.
Lees ook de informatie die gaat over het Dekbewijs
 
Veulenaanmelding binnen 15 dagen na geboorte!
PRE veulens moeten binnen 15 dagen na geboorte aangemeld worden bij het stamboek. Latere aanmelding heeft vervelende gevolgen. Zie verderop na werkwijze.
 
DNA controle ouders
Inschrijving en registratie van PRE veulens geschiedt volgens de (zeer strenge) eisen van het moederstamboek ANCCE in Spanje.

Het PRE stamboek is een gesloten stamboek. Dat wil zeggen dat alleen raszuivere nakomelingen in het stamboek opgenomen worden. Voor opname in het stamboek wordt aan de hand van DNA gecontroleerd of de opgegeven vader en moeder inderdaad de ouders van het betreffende veulen zijn. Van beide ouderdieren dient dus DNA bij het stamboek aanwezig te zijn. Mocht dit niet zo zijn of weet u niet of er DNA aanwezig is, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Werkwijze aanmelding PRE veulen

Als van beide ouderdieren DNA bij het stamboek aanwezig is, ga dan als volgt te werk. 

Stap 1: 15 dagen na de geboorte van het veulen vult u bij "Datos de Nacimento" de geboortedatum, de naam en kleur van het veulen in op het dekformulier dat u ontvangen heeft van de hengstenhouder na gebleken drachtigheid van de merrie. (Zie voor meer informatie over dekformulier onder "aanvragen” , "dekformulier aanvragen”.) 

Stap 2: Daarna downloadt u de formulieren: nr.1 "Aanvraag diensten” en nr. 2 "Solicitud de Servicio”. U vindt deze onderaan deze pagina.Vergeet u niet uw bankrekeningnummer en handtekening in te vullen op formulier nr. 1 (aanvraag diensten)

Stuur deze formulieren samen met het dek/geboortebewijs naar het stamboek (adresgegevens staan op het formulier).

Stap 3: Na ontvangst en als alles juist is ingevuld, neemt het stamboek uw aanvraag in behandeling. De volgende stap is het bepalen van het DNA van het veulen. Daarvoor sturen we u bloedmonsterkaartjes en een lijst van door ANCCE goedgekeurde dierenartsen. Mochten de formulieren onvolledig of onjuist zijn ingevuld, dan ontvangt u van ons bericht.

Stap 4: Na ontvangst van de bloedmonsterkaartjes en de lijst met erkende dierenartsen, dient u een afspraak te maken met een van de dierenartsen op de lijst. Deze - door ANCCE erkende dierenarts - komt bij u langs om het veulen te chippen, een bloedmonster af te nemen en het veulen te schetsen. Tevens zal de dierenarts van de merrie een bloedmonsters nemen (als er bij het stamboek geen DNA van de moedermerrie aanwezig is) en het door het stamboek aangeleverde formulier invullen. De kosten van het bezoek en de handelingen van deze dierenarts zijn voor rekening van de eigenaar.

De kopie van de formulieren is voor u, het officiële document met bloedkaartjes voor de registratie stuurt u weer aan het stamboek terug.

Stap 5: Het paspoort wordt gemaakt in Spanje en wordt door ANCCE naar het stamboek in Nederland verstuurd nadat alle DNA gegevens zijn gecontroleerd en er een match tussen het DNA van het veulen en beide ouderdieren is.

   
Te late aanmelding van een veulen  
Ieder veulen moet volgens de wet binnen 6 maanden na geboorte voorzien zijn van een paspoort. Bij PRE veulens wordt voorafgaand aan stamboekopname en uitgifte van een paspoort getest op ouderschap van het betreffende veulen. Deze DNA controle van alle PRE veulens ter wereld gebeurt door het moederstamboek in Spanje.  
 
Omdat alle PRE veulens ter wereld in Spanje op DNA getest worden, is de regel ingesteld dat PRE veulens binnen 15 dagen na geboorte aangemeld moeten worden. Het laten testen op DNA kan namelijk veel tijd kosten bij het moederstamboek. Dus om een PRE veulen binnen 6 maanden te kunnen voorzien van een stamboekpaspoort, moet er echt op tijd aangemeld worden.
 
PRE veulens die te laat worden aangemeld (dus niet binnen 15 dagen na geboorte) krijgen van het moederstamboek LG ANCCE een boete van € 400.-- opgelegd. 
 
Als de te late aanmelding van het veulen tot gevolg heeft dat het paspoort niet binnen 6 maanden na geboorte afgegeven kan worden, dan komt in het paspoort te staan "Not for human consumption". Dat betekent dat het paard niet voor menselijke consumptie naar de slacht kan. 

Een PRE veulen later dan 15 dagen na de geboorte aanmelden, kan natuurlijk wel. Maak in dat geval gebruik van code 127 op het dienstenformulier. 

Alleen de eigenaar kan PRE veulen aanmelden
Een aanvraag voor een paspoort en stamboekopname van een PRE veulen kan alleen door de eigenaar van het veulen gedaan worden.
 
U bent voor het stamboek eigenaar van het veulen als:
  • de (moeder)merrie op de dag van geboorte van het veulen op uw naam bij het stamboek geregistreerd staat. U bent dan ook de fokker van het veulen. Het is dus belangrijk om op tijd de merrie op uw naam te laten overschrijven! 
  • u bent de eigenaar van een nog niet geboren veulen en een nog niet aangemeld veulen als onderaan het dekformulier de  "diligencia de venta" door u ondertekend is samen met de verkoper.  Dit deel is dus alleen voor verkoop en aankoop van een nog niet gemeld veulen en niet van de merrie.

  • 103 Aanvraag veulen inschrijving 103
In dit pakket:
1. Het aanvraag dienstenformulier voor betaling en incasso (op computer in te vullen)
2. Het solicitud internacional Het aanvraagformulier voor ANCCE
3. De algemene voorwaarden
 
Bij dit volledig ingevulde en ondertekende pakket formulieren meesturen.
 
1. Het dekformulier volledig ingevuld en volledig ondertekend. zie info Dekbewijs
 2. Kopie identiteitsbewijs eigenaar 

   

 
  
Afbeelding invoegen 
 Afbeelding invoegen
  

 
Afbeelding invoegen
 
 
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
Afbeelding invoegen

 Belangrijk!

Spanje is hard getroffen door de corona crisis. Hou er daarom rekening mee dat de behandeling van uw aanvraag lang kan duren.