516 DNA Identiteitsonderzoek
 - Formulieren onder aan de pagina -

Identificatie
In een aantal gevallen is identificatie noodzakelijk. Bij de aanmelding van veulens, maar ook als bijvoorbeeld als de microchip van uw PRE aan de wandel is gegaan, het paspoort kwijt is en dergelijke. 
  
  Afbeelding invoegen
Identificatie middels DNA onderzoek 
Anders dan bij veel warmbloedpaarden wordt bij de PRE de officiële identificatie altijd aan de hand van DNA onderzoek gedaan. Bloedmonsters van het betreffende paard wordt vergeleken met het DNA van het paard in PRE genenbank van het moederstamboek in Spanje. Bij aanmelding van PRE veulens wordt aan de hand van een bloedmonster onderzocht of het DNA overeenkomt met de opgegeven ouders van het veulen. 

Doel hiervan is het PRE ras zo zuiver mogelijk te houden en dus te voorkomen dat kruisingen van een PRE met paarden van een ander ras en/of PRE’s die niet voldoen aan de eisen als "volle” PRE in het stamboek opgenomen worden.
 
PRE fokpaarden: volledig DNA profiel moet bekend zijn bij het stamboek
PRE veulens worden alleen in het stamboek opgenomen als op basis van DNA onomstotelijk vastgesteld is dat het een nakomeling is van raszuivere PRE's die goedgekeurd zijn voor de fokkerij (Apto). Daarom is het belangrijk dat het volledige DNA profiel van uw hengst of merrie bij het stamboek aanwezig is voordat er gefokt wordt. Soms is dat niet het geval.
 
Van sommige PRE's is het DNA profiel in de genenbank in Spanje niet volledig. Dit komt omdat de DNA techniek zich verder ontwikkeld heeft en tegenwoordig met meer zogenaamde DNA markers wordt gewerkt dan een aantal jaren geleden. 
 
Als u van plan bent te gaan fokken met uw PRE is het verstandig vooraf even navraag te doen bij het stamboek of het volledige DNA profiel van uw PRE aanwezig is in de centrale genenbank. Is dat niet het geval, dan moet er een nieuwe DNA identificatie gedaan worden. 
 
Registratie als eigenaar of fokker noodzakelijk voor aanvraag
Voor deze aanvraag dient u als eigenaar of als fokker bij het stamboek geregistreerd te staan. U heeft dus een fokkers- of eigenaarsnummer nodig. Nog niet als eigenaar of fokker geregistreerd? Registreer u dan tegelijk met het aanvragen van identiteitscontrole van uw paard. 
 
Aanvraagformulieren
Aanvraag DNA identiteitsonderzoek;

          
 
Registratie als eigenaar of fokker:     700 Fokkersnumme 802 Eigenaarsnummer


Belangrijk!
Spanje is hard getroffen door de corona crisis. Hou er daarom rekening mee dat de behandeling van uw aanvraag lang kan duren.