Belangrijk!
Spanje is hard getroffen door de corona crisis. Hou er daarom rekening mee dat de behandeling van uw aanvraag lang kan duren. 

516 DNA Identiteit onderzoek.

Voor deze aanvraag heeft u een fokkers of eigenaar nummer nodig. De benodigde formulieren voor aanvraag vindt u onderaan deze pagina!

Anders als bij de warmbloedpaarden wordt de PRE-paarden geïdentificeerd door middel van DNA-onderzoek.

Doel hiervan is het PRE ras zo zuiver mogelijk te houden en dus te voorkomen dat kruisingen van een PRE met paarden van een ander ras en/of PRE’s die niet voldoen aan de eisen als "volle” PRE in het stamboek opgenomen worden.

Ook veulens worden bij de aanvraag voor inschrijving in het stamboek op DNA getest (ter vaststelling van het ouderschap). De DNA test wordt uitgevoerd met bloed van het paard in het door ANCCE gecontracteerde laboratorium in Spanje.

Bij bijvoorbeeld verlies van een paspoort, kan een nieuw paspoort aangevraagd worden en hiervoor wordt het paard eerst geïdentificeerd middels dit DNA-onderzoek. Zo weten we zeker dat het om hetzelfde paard gaat en kunnen er geen fouten gemaakt worden.

Als u met een PRE wilt gaan fokken, geldt voor zowel de merrie als de hengst dat van deze dieren DNA bij het stamboek aanwezig moet zijn. Ook wordt gekeken of het DNA van de ouders overeenkomen met het DNA van hun ouders en zo verder. Het wil nog weleens een enkele keer voorkomen dat - ondanks hetgeen er in het paspoort staat bij paarden geboren voor 2007 er geen compleet DNA-profiel aanwezig is. In die gevallen moet de DNA test opnieuw gedaan worden.

U vraagt zich misschien af hoe dit kan.

ANCCE heeft in het jaar 2007 het stamboek overgenomen van de Cria Caballar en is begonnen met alle DNA na te kijken van alle dieren. Tevens heeft ANCCE een compleet nieuw systeem opgezet conform de nieuwe EU-regels. In dit systeem worden meer DNA- markers gebruikt en getest als voorheen het geval was. Uitgebreider dus.

ANCCE heeft alle beschikbare gegevens gekregen van de Cria Caballar, maar in de praktijk is gebleken dat de gegevens van voor 2007 niet altijd compleet zijn.

Wat betekent dit voor u?

Als u wilt gaan fokken, is het raadzaam om nog vóór de dekking na te vragen bij het stamboek of het DNA van beide dieren in orde is. Zo voorkomt u problemen met de inschrijving van het veulen achteraf.

Als blijkt dat bij uw paard de DNA-identificatie nog niet in orde is, heeft u voor de aanvraag de volgende papieren nodig:

Klik hieronder op de link voor de benodigde papieren voor deze aanvraag.

DNA identiteit onderzoek 115