Het begin

De oorsprong van het Spaanse paard ligt in een paardenras wat ontstaan is tussen de jaren 1000 en 800 voor Christus.

In Spanje zijn rotsschilderingen gevonden van paarden uit de ijstijd. Dit zijn géén afbeeldingen van de Andalusiër. Dit zijn de voorouders, de Sorraia-pony. De Andalusiër ontstaat pas vele eeuwen later na verschillende kruisingen.
Zo maakt oosters bloed, afkomstig van paarden uit Syrië, Turkije en Egypte het Spaanse paard groter. De zwaardere paarden van migranten uit Europa geven het ras ‘body’.
De Arabier komt niet in de geschiedenis voor. De Andalusiër is één van de weinige paardenrassen die geen of erg weinig Arabisch bloed voert. In de Romeinse tijd heeft het Spaanse paard een ‘sub convex profiel’, zware beharing in manen en staart, laag ingeplante staart en rond kruis, veel knieactie en een aangenaam temperament.
De Romeinen vinden dit ras geweldig en vestigen enorme fokkerijen in Spanje. De paarden worden bereden door officieren en geëxporteerd naar elke uithoek van het rijk.
De meeste Engelstalige boeken waarin de geschiedenis van dit ras beschreven wordt geven verkeerde informatie, voortkomend uit aannames gedaan door auteurs van rond de eeuwwisseling, die nog steeds worden herhaald. De grootste misvatting die in veel boeken te lezen is, is dat het ras voortkomt uit het Arabische paard. Integendeel, dit ras zou wel eens een van de weinige kunnen zijn waar weinig of geen Arabisch bloed in voorkomt.
Er zijn deze eeuw wel kleine experimenten met de introductie van Arabisch bloed (en Engels Volbloed) gedaan, maar de fokkers zijn snel teruggekeerd naar de pure bloedlijnen. . Het rasechte Spaanse paard, de PRE, werd begin 16e eeuw door koning Philipe II in Córdoba gecreëerd onder leiding van de Koninklijke Stalmeester, Diego Lopez de Haro.
Zijn doel was om een nobel, betrouwbaar gebruikspaard te fokken met een mooie uitstraling. Omdat men er in die tijd vanuit ging dat de kleur van het paard het karakter bepaalde, had men een voorkeur voor schimmels. Deze kleur stond voor nobelheid, de juiste combinatie van temperament, moed, werkwilligheid en betrouwbaarheid. De bruine of voskleurige paarden werden door de gouden gloed met vuur geassocieerd dus met een vurig en opvliegerig temperament.
Dat is de reden waarom de schimmelkleur nog steeds het meest voorkomt bij de huidige PRE. Lange tijd werden bijvoorbeeld de voskleurige paarden uitgesloten van stamboekopname. Sinds 2002 zijn alle kleuren toegestaan in het stamboek. Hierdoor neemt populatie van gekleurde paarden toe.
Een andere grote misvatting die in veel boeken te lezen is, is dat het ras oorspronkelijk is gefokt door Kartuizer monniken, in de 15e eeuw. Deze monniken fokten weliswaar paarden, en goede ook, maar gebruikten daarvoor topkwaliteit merries van het al bestaande ras.
Spanje leed onder een invasie (van Franse troepen), en veel prachtige paarden werden geroofd. Daarom namen de monniken het op zich om de beste achtergebleven exemplaren te verbergen. Zij verstopten de paarden in bergen en fokten hiermee, zo is de Cartugano lijn ontstaan.
 
Gebruiken: Merries worden veelal gebruikt voor de fokkerij. Het is, met name in Spanje gebruikelijk om alleen op hengsten te rijden maar ook met een merrie is zeer fijn te werken.
De PRE is een echte allrounder te noemen. Een paar typisch Spaanse rijstijlen zijn de Doma Vaquera en de Alta Escuela. De Doma Vaquera is de Spaanse veehoederstijl waarbij met één hand, de linkerhand, wordt gereden. De oefeningen die voorkomen in deze rijstijl zijn vooral gebaseerd op het functionele gebruik, het hoeden van het rundvee.
Als vervolg op de Doma Vaquera is er de Alta Escuela. Deze rijstijl bevat de hogeschool oefeningen die afgeleid zijn van de Doma Vaquera. We zien de Alta Escuela voornamelijk terug in shows en in de Arena. Meer Europees is natuurlijk de Doma Clásica, ofwel de klassieke dressuur. Door zijn natuurlijke aanleg voor verzameling en de fenomenale galoppade is de PRE uitermate geschikt voor de dressuur. Niet te vergeten; zijn karakter maakt hem een fijne compagnon om mee te werken! Door zijn uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en het koele karakter is een PRE ook een fijn paard om recreatief of aangespannen mee te rijden.
We willen hierbij immers voor de volle 100 % op ons paard kunnen vertrouwen. Zijn kleur, bouw, weelderige manen en sprookjesachtige verschijning maakt dat we de PRE ook vaak terug in shows en andere festiviteiten. De PRE is een ware vriend voor het leven met zijn moed, loyaliteit en nobelheid.